1,5 meter economie. Welke aanpassingen zijn nodig?

Zolang het coronavirus niet onder controle is, zal er van ons gevraagd worden om afstand tot elkaar te houden. Die 1,5 meter samenleving moet ook zichtbaar zijn in uw bedrijf. Hoe zorgt u ervoor dat medewerkers en klanten veilig zijn in uw bedrijf?

Werkplek tijdens coronacrisis met mondkapje en desinfectiespray
Nieuws
Datum: 14-05-2020

Het was voor veel ondernemers een teleurstelling dat minister president Rutte ondernemers nog geen ruimte gaf om hun bedrijfsvoering te hervatten. Eerst moet de zorg meer ontlast zijn en moeten sectoren protocollen opstellen met maatregelen en oplossingen. Die gaan over afstand houden, hygiëne, beschermingsmaatregelen en gedragsbeïnvloeding van medewerkers en klanten. Aan welke maatregelen moet u denken?

Hygiëne

Uw medewerkers en klanten moet hun handen kunnen wassen. Zorg daarom voor genoeg zeep en handgel. Instrueer uw medewerkers om geen handen te schudden, in hun elleboog te niezen en te hoesten en thuis te blijven bij klachten. Maak ook deurklinken en veel gebruikte oppervlakken en apparaten vaker schoon.

Kantoorinrichting

Hoe zorgt u ervoor dat medewerkers op kantoor voldoende afstand houden?

  • U kunt bureaus uit elkaar zetten. Bedenk dat medewerkers aan alle zijden 1,5 meter afstand moeten kunnen nemen, dus ook opzij en achter.
  • Een andere oplossing is om doorzichtige spatschermen te plaatsen tussen de bureaus. Houd er wel rekening mee dat er ook dan maar een maximaal aantal mensen tegelijk in het pand aanwezig kunnen zijn.
  • Ga na of u vergaderruimtes anders in kunt delen. U kunt stoelen weghalen en minder mensen uitnodigen voor een vergadering.
  • Misschien is een andere routing handig om de 1,5 meter afstand te realiseren. Met stickers op de vloer of muur kunt u eenrichtingsverkeer in uw kantoorpand aangeven. Laat mensen ook vaker de trap nemen, in plaats van met zijn allen in de lift te stappen.
  • Kies voor ploegendiensten of laat een aantal medewerkers (deels) thuiswerken. Dat kan ook nodig zijn als het OV maar een beperkte ruimte aanbiedt.

Werkvloer

Het kan zijn dat uw medewerkers niet op kantoor zitten, maar op een meer fysieke manier met elkaar samenwerken. Dan is het niet altijd even eenvoudig om afstand te houden. Betrek uw medewerkers erbij om oplossingen te verzinnen en vraag uw brancheorganisatie of zij ideeën hebben en deel met hen uw eigen plannen.

Investeringen

Het ‘nieuwe normaal’ vraagt om investeringen. Bijvoorbeeld om uw processen verder te digitaliseren, speciale apparatuur aan te schaffen en meer permanente thuiswerkplekken mogelijk te maken. Heeft u een krediet nodig om de veranderingen snel mogelijk te maken? Neem dan contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.